Rhoda Scott & Gájer Bálint in Concert

Főoldal » Előadások » Rhoda Scott & Gájer Bálint in Concert

Dátum:

Az Anonymus Színház bemutatja:
Rhoda Scott & Gájer Bálint in Concert
Marriott Hotel Bálterem
2015. augusztus 30.

A világhírű orgona-virtuóz énekes Rhoda Scott kapcsolata a magyar művészekkel immár rendszeresnek mondható, hiszen Varnus Xavérral és a Modern Art Orchestrával színpadra állított közös koncertekkel többször is megörvendeztették a budapesti közönséget. Az amerikai keleti part gospelzenéjének egyik legautentikusabb képviselője, a „mezítlábas grófnő” idén nyáron újra hazánkba látogat, hogy a jazz örökzöldek és saját szerzemények megszólaltatásával ismét elkápráztassa hallgatóit.

Az est folyamán Gájer Bálint és zenekara ismét bizonyíthatja, hogy már a nemzetközi zenei elithez tartoznak igényes zenéjükkel.

Rhoda Scott amerikai jazzmuzsikus, minden idők leghíresebb Hammond-orgonistája tavaly ünnepelte 75. születésnapját. A művész apja metodista lelkész volt, anyját kiskorában elvesztette, ettől kezdve hat testvérével együtt apja nevelte. A család sokat költözött, Scott később ennek tulajdonította képességét, hogy könnyedén tudott alkalmazkodni a lekülönbözőbb kulturális közegekhez.

Az afro-amerikai keresztény környezet, a gospelek atmoszférája mély benyomást gyakorolt a fiatal lányra, aki kezdetben a gyülekezet kórusában énekelt. Hétéves volt, amikor a templomban új orgonát avattak fel, és Scott beleszeretett a hangszer varázslatos hangjába. Apja hosszas unszolására végre a misék után beülhetett a billentyűk mögé. Hamarosan minden szabadidejét az orgonánál töltötte, bárhol járt, hazaérkezve lábbelijét ledobva azonnal a hangszerhez futott. A cipő nélküli orgonálás szokását később is megtartotta, sőt, ez vált védjegyévé.

Rhoda Scott fiatal muzsikusként egy harlemi klubban lépett fel először, és gyorsan feltűnt azzal, ahogy a spirituálé hangzásvilágát a jazz szabadságával ötvözte a Hammond-orgonán. 1962-ben saját triót alapított, és diplomát szerzett a Manhattan School of Music zeneelmélet szakán. Tehetségére felfigyelt a híres jazz-zenész Count Basie, és meghívta harlemi klubjába, ahol megfordult a jazz világának krémje, Louis Armstrongtól Ella Fitzgeraldon át Ray Charlesig. Ez volt Scott számára a belépő a New York-i zene elitjébe.

Scott stílusára fontos hatást gyakorolt a párizsi zenepedagógus Nadia Boulanger, akinek tanítványa volt többek között Quincy Jones, Astor Piazzolla és Michel Legrand is. 1967-ben végleg Franciaországban telepedett le.

Rhoda Scott a kihívások művésze, ami a zene területén a folyamatos kísérletezést, a szabad improvizációt jelenti számára. Számos alkalommal járt Magyarországon, koncertjei a 70-es évek óta az itthoni közönség kedvencei közé tartoznak. A rokonszenv nem véletlen: egyetemi diplomamunkáját a Kodály-módszerről és Bartók Béla népdalgyűjtéséről írta. Máig élete egyik legnagyobb show-jának tartja a Kisstadionban tartott koncertjét, amelyen tizenhétezres közönség előtt játszott. Magyarországi sikereit örökítette meg a Rhoda Scott Budapesten című albuma 1975-ben.

Gájer Bálint - vagy ahogy sokan a TV2 műsorából ismerhetik - a swing hercege, minden embert táncra perdít zenéjével. Olyan színpadi tapasztalatot tudhat maga mögött, ami a legnagyobb előadókkal kel versenyre. 

Tehetségét nem csak rajongói éltetik, hanem a szakma azon díjazásai is, amit fiatal kora és karrierje ellenére magának tudhat. Gájer Bálint a mai magyar  swing'n'pop zenei stílus meghonosítója és vezéralakja. 

Karrierje évein át tartó tanulásának eredménye megjelenő "Egyszerű az élet" című új lemeze, ami a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartott emlékezetes koncertje után egy olyan saját és feldolgozásokat tartalmazó nagylemez, amire képtelenség nem táncolni.

• 2009. III.Jazzy Jazz Dalverseny "Legjobb férfi énekes" különdíj

• 2013. a TV2 "The Voice" című műsorának ezüstérmese

• 2013. Fonogram zene díj "Az év hazai szórakoztató zenei albuma" - Group'N'Swing "Botrány" című nagylemezzel

• Alle Elegancia Díj 2013. "Legelegánsabb zenész" díj nyertese

• Elmaradt pillanatok című saját dala, bekerült a 2014-es Eurovízió legjobb 30 dala közé

• 2014 az SOS Gyermekfalu legújabb jótékonysági nagykövete

• 2014. Októberében "Egyszerű az élet" címmel megjelent első önálló nagylemeze, az Universal Music kiadó gondozásában. Melyet egy teltházas nagyszabású lemezbemutató koncerten mutatott be a Mom Kulturális Központ Színháztermében.

• That's how it goes című új dala bekerült a 2015-ös Eurovíziós dalfesztivál döntőjébe

http://youtu.be/ENnFNeL_A1M

2015 április 27-n a világhírű színész-énekes Robert Davi előfellépője volt a Papp László Budapest Sportarénában!

Gájer Bálint "Egyszerű az élet" című első nagylemezének slágerei mellett Michael Bublé-, Frank Sinatra-dalok, a "The Voice"-ban elhangzott világslágerek (Skyfall, Moves like Jagger, Black or white, Wonderwall, Grenade stb.), illetve a Group'N'Swing zenekarral előadott szólódalok is helyet kapnak a műsorban. Az elhangzó dalok egytől egyig ismertek a nagyközönség előtt, így a kellemes hangulat garantált.

Jegyvásárlás: http://www.jegy.hu/program/gajer-balint-rhoda-scott-miss-lavelle-in-concert-61535/302366